Kredi universale

Rreth kredisë universale

Kredia Universale është një pagesë mujore, ndonjëherë dy herë në muaj në Skoci, e cila ndihmon në koston tuaj të jetesës. Pagesa ndryshon në varësi të pagave tuaja dhe rrethanave të tjera që do të marrim më vonë.

Kjo përmbledhje e shkurtër që do t'ju japë faktet më të rëndësishme në lidhje me Kreditin Universal, për një përshkrim të plotë duke përfshirë shumat e sakta të pagesës kontrolloni faqen e internetit gov.uk.

Çfarë zëvendësoi Universal Credit?

Universal Credit është një bashkim i gjashtë pagesave individuale. Pagesat ishin:

 • Kredi për taksën e fëmijëve
 • Dobia e strehimit
 • Mbështetje për të ardhurat
 • Të ardhura të bazuara në Të Ardhurat e Jobseeker's Allowance (JSA)
 • ESA (ESA) lidhur me të ardhurat
 • Kredia e taksës në punë

Në vend që të marrin një pagesë të veçantë për secilin, marrësit marrin tani një pagesë më të madhe që mbulon të gjashtë përfitimet.

Çdokush që merrte përfitimet e vjetra u zhvendos automatikisht në KreditIn Universal, përveç nëse ky ndryshim ishte një ndryshim në rrethanat e raportuara në Departamentin për Punë dhe Pensione (DWP) ose ata morën /kishin të drejtë për prime të rënda paaftësie.

Tranzicioni në Kredinë Universale po ndodh ende, por, që nga shtatori i vitit 2019, 2.5 milionë njerëz kishin filluar ta merrnin atë.

Kush është i përshtatshëm për kredi universale?

Për të marrë pagesat e Kredisë Universale duhet të plotësoni kriteret e mëposhtme:

 • ju jeni me të ardhura të ulta ose pa punë
 • je 18 vjeç ose më shumë
 • ju ose partneri juaj jeni nën moshën e Pensionit Shtetëror. Në momentin që ju të dy arrini moshën e pensionit, pagesat do të ndalen
 • ju dhe partneri juaj keni £16,000 ose më pak në kursime midis jush
 • ju jetoni në Mbretërinë e Bashkuar

Ka përjashtime, 16-17-vjeçarët mund të aplikojnë nëse janë gjithashtu, kujdesës, përgjegjës për një fëmijë ose nuk kanë mbështetje prindërore. Ka edhe përjashtime të mundshme për studentët me kohë të plotë.

Nëse jeni të punësuar, pagesat tuaja do të fillojnë të ulen ndërsa pagat tuaja rriten. Për çdo £ 1 ju fitoni pagesat tuaja do të ulet me 63p. Ju do të lajmëroheni sapo të fitoni mjaftueshëm për të ndaluar marrjen e pagesave të përfitimeve të gjitha së bashku, por ju mund të rifilloni pagesat tuaja nëse fitimet tuaja bien përsëri.

Çfarë do të merrni dhe si paguhet?

Të gjithë në KreditIn Universal marrin një pagesë standarde (një kombinim i Mbështetjes së të Ardhurave, Lejimit të Punëkërkuesit (JSA), Lejes së Punësimit dhe Mbështetjes (ESA) dhe Kredisë së Taksave të Punës) në varësi të moshës suaj dhe nëse jetoni vetëm.

Por pastaj mund të shtosh ekstra nëse ke fëmijë, ke një paaftësi që të pengon të punosh ose të kesh nevojë për ndihmë për të paguar strehimin.

Këto shtesa ndryshojnë në varësi të numrit të fëmijëve tuaj, natyrës së gjendjes suaj shëndetësore/ paaftësisë dhe faktorëve të strehimit si kostoja e qirasë në zonën tuaj lokale, për shembull.

Pagesat bëhen me debit të drejtpërdrejtë, kjo mund të jetë në bankën tuaj, duke ndërtuar shoqërinë, bashkimin e kreditit ose llogarinë bankare online. Duhen 5 javë për të marrë pagesën e parë pas një aplikimi të suksesshëm.

Ekziston një opsion për të marrë një avancim në pagesën tuaj të parë të Kredisë Universale nëse nuk mund të prisni 5 javët.

Si të aplikosh dhe të kërkosh kredi universale?

Duke supozuar se plotësoni kriteret e mësipërme, ju mund të aplikojnë nëpërmjet faqes gov.uk internetit. Për të aplikuar online ju duhet:

 • bankës suaj, ndërtimit të shoqërisë, bashkimit të kredisë ose detajeve të llogarisë bankare online
 • adresa juaj e e-mail
 • informacion në lidhje me strehimin tuaj (pagesat tuaja të qirasë/hipotekës etj.)
 • detajet e të ardhurave tuaja (p.sh. payslips)
 • detajet e kursimeve dhe investimeve, si aksionet ose një pronë që ju e merrni me qira
 • detajet e kostos së kujdesit për fëmijët, nëse jeni duke aplikuar për ndihmë me këtë

Ju gjithashtu keni nevojë për dëshmi të kartave të identitetit të tilla si një leje drejtimi, pasaportë ose një kartë krediti/debiti. Nëse nuk mund të aplikosh online mund të rezervosh një intervistë me Jobcentre Plus- in tënd lokal.

A nuk keni llogari bankare për pagesat për t'u bërë në?

Ju duhet një llogari bankare që të pretendoni pagesat e Kredisë Universale, ato nuk bëhen në para ose me çek.

Hapja e një llogarie bankare tradicionale mund të jetë e vështirë në kohën më të mirë, veçanërisht nëse keni një adresë që ndryshon rregullisht, të ardhura të parregullta dhe/ose një vlerësim të dobët krediti. Megjithatë, ka alternativa.

Ju mund të hapni një llogari Suits Me® për 3 minuta dhe të filloni të merrni pagesa pak çaste më vonë. Ne nuk kryejmë kontrolle krediti ose nuk kemi nevojë për një adresë fikse të Mbretërisë së Bashkuar për të hapur një llogari për ju. Llogaritë tona rrjedhëse të parave elektronike nuk përfshijnë overdrafts apo një kartë krediti, kështu që ju nuk mund të merrni hua para ose aksidentalisht të kapeni në një overdraft të parregulluar. Kjo është ideale për këdo që përpiqet të kursejë dhe të ruajë pikët e kreditit.

Llogaritë tona vijnë me një kartë debiti Mastercard® pa kontakt, një sërë karakteristikash bankare të cilat mund të menaxhohen nëpërmjet llogarisë suaj bankare online ose nëpërmjet aplikacionit bankar mobil, dhe gjithashtu një listë të shpërblimeve cashback të gjitha të dizajnuara për të ndihmuar në bërjen e kursimit dhe menaxhimit të llogarisë të thjeshtë dhe pa stres.

Informacione të dobishme