Parandalimi i mashtrimeve

Ashtu si teknologjia ka përmirësuar me shpejtësi jetën tonë, veçanërisht kur bëhet fjalë për menaxhimin e parave tona – mashtruesit dhe kriminelët gjithashtu janë bërë më të sofistikuar në metodat e tyre të përpjekjes për të marrë duart mbi paratë tuaja.

Edhe pse ne jemi gjithmonë duke punuar shumë për t'u siguruar se jeni të mbrojtur nga veprimtaritë mashtruese, ka edhe disa hapa të thjeshtë që mund të ndërmerrni për të mbrojtur veten dhe paratë tuaja. Brenda këtij udhëzuesi, ju mund të mësoni më shumë rreth mbajtjes së parave tuaja të sigurta dhe të sigurta në llogarinë tuaj Suits Me®.

Duhet të raportosh aktivitet të dyshimtë në llogarinë tënde Suits Me®

Nëse mendoni se keni vënë re diçka të çuditshme me llogarinë tuaj dhe nuk e dini arsyen prapa saj, ju lutem merrni kontakt me ekipin e kujdesit të klientëve Suits Me®03330 151 858 sa më shpejt të jetë e mundur.

Mos harroni, nëse merrni ndonjë letërkëmbim nga ne, ne kurrë nuk do t'ju kërkojmë:

 • PIN-i yt i kartës 4-shifrore,
 • Çdo fjalëkalim bankar online,
 • Numri apo fjalëkalimi i aplikacionit tuaj mobil,
 • Për të transferuar para nga një llogari në një tjetër për "arsye sigurie".

Ja se çfarë të bëni nëse merrni një telefonatë, email, ose sms nga ne papritur:

 • Mos na telefono me anë të numrit të mesazhit. Gjithmonë kontrollo dyfishin e numrit tonë në fund të faqes sonë të internetit.
 • Mos kliko në lidhje të panjohura,
 • Kontrolloni adresën e email-it të dërguesit për t'u siguruar që ajo të përputhet me tonën,
 • Nëse keni ndonjë dyshim në lidhje me formatin, gjuhën, ose informacionin brenda emailit, mesazhit ose nëpërmjet telefonit gjithmonë kërkoni këshilla nga një mik ose familje dhe na jepni një telefonatë ose email për të konfirmuar para se të veproni.

Çfarë është një mashtrim?

Mashtrimi është një skemë që përdoret për të mashtruar dikë nga diçka e vlefshme, zakonisht para. Zakonisht, kur bëhet fjalë për financat tuaja, një kriminel, në mënyra të ndryshme, përpiqet t'ju bëjë të zbuloni informacionin tuaj personal.

Nuk është e pazakontë që një mashtrues të përpiqet t'ju mashtrojë për të autorizuar një pagesë, për të bërë një blerje, ose për të investuar para në diçka duke pretenduar se janë nga ofruesi juaj bankar ose një organizatë e njohur.

Çfarë është mashtrimi? 

Mashtrimi është kur zbulon veprimtari të dyshimta, të tilla si një transaksion i panjohur, në llogarinë tënde që nuk e ke autorizuar. Mashtruesi do të kishte hyrë në detajet tuaja dhe do të kishte hyrë në llogarinë tuaj pa qenë në dijeni të situatës.

Taktika dhe metoda të zakonshme të përdorura nga mashtruesit

Mashtruesit zakonisht do të përpiqen të të vënë në shënjestër nëpërmjet telefonit, me mesazh ose me e-mail. Këto taktika kanë qenë rreth e rrotull për vite dhe po bëhen gjithnjë e më të sofistikuara.

Mesazh SMS (Smishing)

I quajtur edhe si "smishing" (SMS + Phishing), mashtrimet me SMS përfshijnë një mesazh tekst që duket sikur vjen nga një kompani ose person me reputacion me qëllim që ju të zbuloni informacionin tuaj personal dhe financiar.

Nëse përgjigjesh, atëherë kjo u jep vjedhësve mjetet për të ndërtuar një fotografi për të vjedhur përfundimisht identitetin tënd. Këtu janë disa taktika të përdorura zakonisht dhe përfshijnë:

 • Duke ju bërë të telefononi një numër të përfshirë në mesazhin tekst,
 • Përpiquni dhe nxitni frikë dhe panik duke përdorur gjuhën dhe kërcënimet që shkaktojnë ndjenjën e urgjencës dhe ju detyrojnë të 'ndërmerrni veprime',
 • Mesazhet shpesh dërgohen nga numra të panjohur,
 • Duke ju kërkuar t'i jepni hollësitë e llogarisë duke iu përgjigjur mesazhit.

Çfarë të bësh nëse ke marrë një mesazh të dyshimtë?

 • Mos u përgjigj,
 • Mos kliko në ndonjë nga lidhjet brenda tekstit ose shkarko ndonjë të bashkangjitur,
 • Elemino mesazhin nga telefoni juaj,
 • Nëse nuk jeni të sigurt, kontaktoni direkt organizatën për të konfirmuar nëse mesazhi ishte prej tyre duke marrë numrin e tyre nga faqja e tyre e internetit.

⚠️ Suits Me®, ose ndonjë ofrues, kurrë nuk do t'ju kërkojë të jepni informacionin e llogarisë suaj nëpërmjet një SMS Mesazhi.

Telefon (Vishje)

Një taktikë tjetër e përdorur nga kriminelët është duke e telefonuar telefonin tuaj – celular apo linjë tokësore – nga bluja, duke pretenduar se jeni nga një kompani e besuar, si policia, ofruesi juaj bankar, siguruesi i energjisë, apo edhe një kompani parkimi.

Megjithëse numri që përdorin për t'ju telefonuar mund të duket i saktë, mund të jetë poshtë një truku të quajtur "spoofing numër". Kjo është ku një numër i rastësishëm celular është ndryshuar për t'u dukur si ju jeni duke u thirrur nga një kompani legjitime. Disa taktika të zakonshme të vishjes përfshijnë:

 • Duke u përpjekur për të bindur ju për të transferuar para në një tjetër "llogari të sigurt" si tuaj është "kompromentuar" në një mënyrë,
 • Të kërkoj të tërheqësh para dhe t'i dërgosh në "polici" për hetim,
 • Shtypni një opsion në çelësin tuaj për të folur me një mashtrues të maskuar si një "agjent i shërbimit të klientit",
 • Jepni informacion financiar shtesë, të tilla si detajet e llogarisë suaj të plotë, informacionin e kartës dhe numrin PIN.

⚠️ Kur flasin me një mashtrues, nuk do të tingëllojnë medoemos agresivë ose të shtyrë. Ata mund të jenë po aq të sjellshëm dhe miqësorë sa çdo përfaqësues tjetër i shërbimit të klientit.

Si t'i trajtojmë telefonatat e dyshuara për mashtrim

Nëse ndonjëherë nuk je i sigurt në ndonjë moment të një telefonate, vetëm mbylle. Nëse doni të kontrolloni dyfish me kompaninë që supozohet se telefonoi, është më mirë të:

 • Mbylle telefonin.
 • Sigurohuni që linja të shkëputet plotësisht duke dëgjuar nga afër,
 • Prisni 15 sekonda para se të bëni një telefonatë tjetër ose përdorni një telefon tjetër.

Email (Phishing)

Email-et phishing kanë qenë rreth e rrotull për dekada me disa vjedhës duke bërë një rrugë të gjatë për të siguruar një email duket sikur është nga një burim i besuar. Këto mund të përfshijnë ofruesin tuaj bankar, HMRC, ofruesit tuaj të shërbimeve, apo edhe shitësit me të cilat keni bërë shopped. Në mënyrë tipike, ata do t'ju inkurajojnë:

 • Kliko në një lidhje të faqes së internetit,
 • Merrni masa urgjente duke bërë kërcënime për mbylljen e llogarisë ose duke sugjeruar se më shumë para do të zbriten automatikisht nga llogaria juaj,
 • Thuaj që ke para borxh, ose ke fituar një çmim apo një konkurs,
 • Ju kërkoj të jepni detaje konfidenciale dhe personale të sigurisë,
 • Të jep udhëzime 'të verifikosh llogarinë tënde' ose «të marrësh një çmim» duke të kërkuar të plotësosh një formular.

Çfarë të bësh nëse merr një email të dyshimtë?

 • Mos kliko në ndonjë link ose hap ndonjë të bashkangjitur,
 • Mos u përgjigj.
 • Kontaktoni organizatën, nëse është në dyshim,
 • Kontrolloni adresën e email-it të dërguesit për të parë nëse duket e ligjshme (por mos bëni supozime para se të kontaktoni organizatën)

⚠️ Edhe pse ju do të jetë në gjendje të pikasni disa përpjekje phishing nga një milje larg, disa kriminelë dedikojnë shumë kohë krijimin e email-eve dhe faqen e internetit të rreme që duket e ligjshme. Për të mësuar më shumë rreth phishing, drejtohuni tek udhëzuesi ynë i hollësishëm se si të pikasni një email Scam.

Ndarësi i vijës

Sigurimi i kartës së debitit të parapaguar

Miliarda paund në vit vidhen nga kriminelët nëpërmjet mashtrimeve dhe mashtrimeve, pavarësisht hapave të ndërmarrë nga industria për të mbrojtur paratë e njerëzve. Këtu janë disa këshilla kryesore se si të përdorni kartën tuaj të parapaguar në mënyrë të sigurt:

 • Kurrë mos shkruaj detajet e kartës së parapaguar, në rast se informacioni bie në duart e gabuara,
 • Mos ruani detajet e kartës suaj në pajisjet publike apo faqet e internetit,
 • Mbaje të vetëdijshëm siguruesin e kartës për çdo blerje të madhe që të mos të bllokohet karta.

Gjithashtu kemi vendosur një udhëzues të dobishëm që shpjegon Sigurinë e Kartës do dhe Mos e Debitit për të ndihmuar më tej në zvogëlimin e rrezikut që detajet e kartës suaj të vidhen.

Veçoritë e llogarisë për të ruajtur detajet e kartës suaj

A nuk është karta jote aty ku e ke lënë? Apo ka munguar për pak kohë? Ndoshta ke vënë re ndonjë aktivitet të dyshimtë dhe nuk e di arsyen që fshihet pas tij? Ka disa hapa që mund të ndërmerrni menjëherë për të siguruar që karta juaj nuk po përdoret në mënyrë të paligjshme.

Blloko përkohësisht kartën tënde

Si klient i Suits Me®, ju mund të bllokoni përkohësisht kartën tuaj nëse mendoni se është humbur apo vjedhur nëpërmjet bankimeve online ose aplikacionit tuaj bankar mobil.

Anulloni kartën tuaj dhe porositni një të re

Akoma nuk mund ta gjesh kartën tënde, apo të mendosh se mund të jetë vjedhur?

Ju mund ta anuloni kartën tuaj duke na dhënë një telefonatë, duke përdorur aplikacionin tonë mobil, ose nëpërmjet llogarisë suaj të parave online. Do t'ju lëshohet një kartë e re të cilën do ta merrni për 3-5 ditë pune. Ka një pagesë për zëvendësimin e kartës suaj të debitit.

Në app, administrimi i kartës suaj është i lehtë! Vetëm drejt:

Home > Kartat e Mia > Zgjidhni Bllokun ose Kartën e Vjedhur 

AtM dhe siguria e kartave

Kur përdorni një ATM, ka disa teknika të përdorura nga mashtruesit për të marrë duart e tyre në paratë tuaja. Disa prej tyre përfshijnë:

 • Vjedhja e shpërqendrimit – kur mashtrues shumë të aftë dhe të shumanshëm do të përpiqen të tërheqin vëmendjen tuaj ndërsa ju jeni duke marrë para nga një ATM ose duke u paraqitur si një figurë autoritative të tilla si një polic ose punonjës i parkingut dhe duke vjedhur kartën tuaj të debitit ose paratë.
 • Skimming kartë – Përfshin kriminelët duke përdorur një pajisje të vogël që kap dhe ruan detajet në shiritin magnetik të kartës, ndonjëherë këto mund të vendosen në zona të ndryshme në ATM. Këto detaje përfshijnë numrin e kartës, datën e skadimit dhe emrin e plotë të mbajtësit të kartës.
 • Mashtrimi i Kartës debit pa kontakt – Ka shumë metoda që mashtruesit përdorin, por një nga më të popullarizuarat përfshin që ata të qëndrojnë pranë dikujt në një zonë të mbushur me njerëz, dhe duke përdorur një lexues karte për të përpunuar pagesat e kartës nëpërmjet rrobave ose çantës së një personi deri në vlerën e £100.

Si të mbroni kartën tuaj të parapaguar të debitit nga këto mashtrime:

 • Kini kujdes nga kushdo që është shumë afër jush dhe potencialisht mund t'ju shohë duke hyrë në numrin tuaj PIN. Mendo të përdorësh një atm tjetër nëse nuk je i sigurt.
 • Kontrolloni për kamerat e fshehura që mund të jenë shumë të vogla dhe të fshehura në vende që nuk do të mendonit t'i shikonit. Pra, mbuloni PIN-ët tuaj nga të gjitha këndet për të zvogëluar rrezikun e vjedhjes së tij.
 • Kontrolloni nëse kasapadët ndihen të lirshëm, sfungjerë apo duken të rinj në krahasim me ATM-në. Kjo mund të nënkuptojë se një e rreme është vendosur mbi origjinalin që mund të lexojë PIN tuaj.
 • Kontrolloni lexuesin e kartës për çdo ngjitës, shirit apo ngjyra të ndryshme që nuk duket se përputhen me makinën. Tërhiqe me butësi lexuesin e kartës për t'u siguruar që të jetë e ngjitur siç duhet.
Ndarësi i vijës

Siguria dixhitale

Në shumë mënyra, interneti ka shtuar një shtresë të re lehtësie në jetën tonë, duke përfshirë mënyrën se si i menaxhojmë financat tona. Prandaj, kur bëhet fjalë për të administruar paratë në internet ose për të përdorur celularin, mashtruesit përpiqen gjithnjë të bëjnë një hap përpara duke përdorur taktika të pista për të provuar dhe vjedhur informacionin.

Si të mbroheni kur përdorni llogari të lëvizshme online

Ardhja e aplikacioneve mobile ka ndryshuar mënyrën se si i administrojmë paratë tona. Është shtuar më shumë lehtësi në jetën tonë dhe reduktuar mbështetjen tonë për të vizituar një degë bankare, prandaj, sigurimi i aplikacionit tuaj celular është shumë i rëndësishëm, ashtu si marrja e masave paraprake për të siguruar kartat tona të debitit fizik.

Ja disa këshilla se si mund të qëndroni të sigurt kur përdorni një aplikacion mobil:

 • Siguroni pajisjen tuaj me një fjalëkalim ose autentifikim biometrik dhe mbani mend gjithmonë të shkëputeni kur të keni mbaruar.
 • Ngjite lojën tënde të fjalëkalimeve. Fjalëkalimet janë thelbësore për të ofruar një shtresë shtesë sigurie kështu që sigurohuni që ato të përmbajnë një përzierje të shkronjave (si në rastin e sipërm ashtu edhe të poshtëm), numrat, karakteret speciale dhe të siguroheni se është unike për aplikacionin tuaj bankar mobil.
 • Mos përdorni WiFi publik për të kryer ndonjë transaksion pasi ata kanë siguri minimale,
 • Kontrolloni nëse aplikacioni i bankës suaj është i sigurt. Kur ju log në një app bankare ose faqen e internetit, ju duhet të presin për të parë një padlock vogël për të treguar se faqja është e enkriptuar dhe për këtë arsye, të sigurt.
 • Kontrollo rregullisht ekuilibrin për të të ndihmuar të pikasësh ndonjë gjë të zakonshme para se të marrësh më shumë para nga llogaria jote.
 • Mbaje pajisjen në dijeni . Celulari juaj është më i sigurt kur jeni në dijeni me përditësimet. Kjo do të thotë se zhvilluesit kanë rregulluar çdo pikë të dobët, kështu që pajisja juaj nuk është e ndjeshme ndaj hakerave.

Si t'i mbani të sigurta detajet tuaja kur përdorni llogaritë e parave online

Llogaritë e parave online janë aksesuar nëpërmjet uebit, në vend se nëpërmjet një aplikacioni në telefonin tuaj.

 • Forco fjalëkalimet rregullisht duke i ri-modernuar ato për të përfshirë karaktere të veçanta, numra, dhe si shkronjat e poshtme dhe të sipërme të rasteve.
 • Mos u futni kurrë në llogaritë e parave online nga një kompjuter publik ose rrjet – kontrolloni nëse jeni të lidhur me një WiFi të sigurt së pari.
 • Kujdes emailet nga "banka" juaj – Email-et phishing mund të duken pothuajse identike me email-et zyrtare këto ditë, kështu që nëse kërkon të klikosh një link dhe të futesh brenda, duhet të mbyllësh e-mailin, dhe të kërkosh faqen zyrtare të hyrjes online përpara se të hysh në ndonjë hollësi.
 • Kontrolloni shpesh deklaratat tuaja – për të parandaluar ndonjë mbikëqyrje në veprimtari mashtruese dhe për të qëndruar mbi çdo para duke lënë llogarinë tuaj.

💡 Tek Suits Me®, ne e marrim shumë seriozisht besueshmërinë, sigurinë dhe privatësinë e llogarisë suaj. Mësoni më shumë rreth masave të sigurisë që kemi në vend, sot.

Ndarësi i vijës

Duke mbajtur llogarinë tuaj të sigurt

Shpesh, njerëzit nuk e kuptojnë se janë bërë viktima të mashtrimit derisa transaksionet e shumta të dyshimta kanë lënë llogaritë e tyre. Qëndro një hap para njerëzve të pamerit duke qëndruar mbi sigurinë e llogarisë. Ja disa pyetje të zakonshme që marrim nga mbajtësit e llogarisë për t'i mbajtur të sigurta hollësitë e tyre.

Çfarë ndodh nëse nuk e njoh pagesën?

Na ndodh neve më të mirëve, një pagesë e panjohur e lë llogarinë tonë dhe ne kemi mbetur duke e vrarë mendjen se për çfarë mund të jetë? Ja disa shpjegime të zakonshme për shumë pagesa të panjohshme.

 • Një kompani që e keni blerë nga përdorimi i një emri të ndryshëm tregtar,
 • Një mbajtës llogarie të përbashkët ka bërë një blerje,
 • Para-autorizimi nga një shitës përfshin një shumë të vogël që merret e cila më vonë rimbursohet.
 • Një provë ose abonim falas ka lënë llogarinë tuaj,
 • Një Debit direkt që keni vendosur është paguar nga llogaria juaj.

Nëse diçka ende nuk duket e saktë, na telefononi menjëherë dhe ne mund të vrapojmë nëpër hapat e ardhshëm dhe të hetojmë çdo pagesë që ju nuk e njihni.

Kam humbur telefonin tim celular dhe aksesin në aplikacionin tim bankar celular, çfarë tani?

Kjo ndodh me më të mirën nga ne, në këtë rast, ju duhet të kontaktoni ofruesin tuaj të telefonisë celulare për të pasur telefonin tuaj të bllokuar menjëherë.

Në lidhje me detajet e llogarisë suaj, asnjë nga informacionet tuaja financiare nuk ruhet në telefonin tuaj dhe qasja është e mbrojtur nga përdoruesi dhe fjalëkalimi juaj, mPIN, ose informacioni biometrik. Pra, llogaria juaj nuk duhet të jetë në rrezik të menjëhershëm, por është ende jetike që ju të keni telefonin tuaj celular të bllokuar nëse përdorni pagesa pa kontakt në shërbime të tilla si Google Pay ose Apple Pay.

Nëse jeni duke përdorur të njëjtin numër në celularin tuaj zëvendësues të gjithë ju duhet vetëm për të shkarkuar përsëri app dhe log in. Nëse merrni një numër të ri, ju duhet të përditësoni detajet tuaja të kontaktit nëpërmjet telefonit ose nëpërmjet llogarisë suaj bankare online Suits Me®.

A mund t'i ndani informacionet tuaja financiare?

Asnjë ligj nuk ju pengon të ndani informacionin tuaj financiar me një person tjetër, megjithatë, nëse e bëni këtë me dëshirë, dhe ju jeni mashtruar, mund të jetë më e vështirë për të rifituar paratë tuaja nga ofruesi juaj bankar nëse konsiderohet se ju keni qenë "shumë neglizhentë", ose më thjesht, duke mos u kujdesur siç duhet për të mbajtur detajet tuaja private.

Nëse bëheni viktimë e mashtrimit, duhet të kontaktoni menjëherë ofruesin tuaj bankar dhe të shpjegoni se çfarë ka ndodhur në sa më shumë detaje të jetë e mundur. Gjithashtu duhet të raportoni krimin tek Mashtrimi i Veprimit, i cili do ta regjistrojë atë dhe do t'ju japë një numër reference.

Ndarësi i vijës

Llojet e mashtrimeve të përdorura nga mashtruesit

Ja një prishje e disa prej mashtrimeve tipike dhe metodave të përdorura nga mashtruesit për të marrë duart e tyre mbi paratë tuaja.

Mashtrime emaili

Phishing është një lloj i mashtrimit online, e cila përfshin kriminelët duke dërguar një email që duket të jetë nga një kompani legjitime dhe duke ju kërkuar për të furnizuar informacion personal që shkon drejtë për të mashtruesit.

Mbroje veten me: 

 • Kurrë mos hap ndonjë lidhje brenda një emaili,
 • Duke kontrolluar ligjshmërinë duke lexuar nga afër email-in dhe duke shikuar për gabime drejtshkrimore dhe gramatikore,
 • Duke kontrolluar adresën e email-it të dërguesit me email-et e mëparshme që keni marrë nga ofruesi juaj.
 • Fshirjen e emailit dhe raportimin e tij tek ofruesi juaj i shërbimit email.

Shtytja e Autorizuar e Pagesave (APP)

Në këtë mashtrim, mashtruesit do të kontaktojnë me ju, zakonisht me telefon, duke pretenduar se janë nga ofruesi juaj bankar.

Mashtruesit do t'ju informojnë për veprimtari mashtruese në llogarinë tuaj dhe do t'ju thonë se duhet t'i çoni paratë tuaja në një llogari të sigurt. Pastaj, ata do t'ju japin hollësitë e një llogarie të rreme dhe do t'ju ftojnë të jepni një pagesë.

Mbroje veten me:

 • Duke kërkuar gabime gramatikore,
 • Shmang premtimet monetare që përfshijnë pak përpjekje,
 • Telefono institucionin tënd financiar për të konfirmuar gjithçka.

Mashtrimi i romancës

Mashtrimi i romancës përfshin mashtruesit që kalojnë shumë kohë për të njohur viktimat e tyre dhe për të fituar besimin e tyre në mënyrë që t'i mashtrojnë ata nga paratë e tyre.

Këta kriminelë nuk priren t'i kërkojnë para një personi në bisedën e parë, por në vend të kësaj marrin kohën e tyre për të formuar një lidhje emocionale. Pra, kur më në fund kërkojnë paratë, viktima e tyre ndihet sikur po i jep para borxh dikujt që e njeh dhe mund t'i besojë. Kjo njihet ndryshe si 'krehje'.

Është e zakonshme për ata që e kanë të vështirë të pohojnë se e duan shpejt, kështu që viktima e tyre e qetëson vigjilencën. Keqbërësit do të ngurrojnë të flasin për veten e tyre, të duken të përsosur në letër, të dalin me justifikime për t'u mbledhur dhe të sigurojnë një "arsye të vlefshme" për nevojën e parave tuaja.

Mbroje veten me:

 • Kurrë mos dërgoni para në dorë, pavarësisht se sa lypin apo çfarëdo justifikimi – edhe "prova" mund të falsifikohet.
 • Fol me miqtë dhe familjen tënde për të parë nëse ata pikasin ndonjë flamur të kuq që mund ta kesh humbur,
 • Vetëm komunikoni nëpërmjet faqes së takimit për t'ju dhënë më shumë kontroll mbi situatën.

Mashtrimet me koronaviruset

Nga mashtrimet e vaksinave dhe kura të rreme COVID tek faqet telefonike të internetit dhe njerëzit që imitojnë gjurmuesit e kontaktit, mashtruesit po përdorin pandeminë koronare për të përfituar nga frika e njerëzve.

Mbroje veten me:

 • Qëndroni vigjilentë në çdo kohë,
 • Nëse keni marrë një email që rrethon COVID, ndiqni me kompaninë që ka pretenduar të kontaktojë me ju. Nëse është e ligjshme, ata nuk do ta kenë problem që t'i kontaktoni ata për t'i ndjekur.
 • Vetëm ndiqni këshillat nga burimet e besuara dhe mos harroni se çdo gjë që tingëllon shumë mirë për të qenë e vërtetë, ndoshta është.

Mashtrimet e blerjeve online

Blerjet online janë natyra e dytë për shumë prej nesh, por sa herë që bëjmë një blerje online, ne po imputojmë informacionin tonë të ndjeshëm financiar. Edhe pse shumica e faqeve të internetit vijnë me shtresa të shumta sigurie, disa nuk e bëjnë këtë, prandaj ne duhet të qëndrojmë vigjilentë kur shfletojmë internetin.

Mbroje veten me:

 • Ndryshimi i fjalëkalimeve tuaja rregullisht për të parandaluar palët e treta të hyjnë në llogaritë tuaja të ndryshme,
 • Mos bëni pazar në WiFi publik pasi të dhënat tuaja nuk do të jenë të koduara në faqet e internetit që nuk kanë "https://" në URL-në e tyre.
 • Mos kliko në email-et e pakonçuara. Drejtohuni direkt tek faqja e internetit nëse keni marrë një ofertë që dëshironi ta shikoni.
 • Sigurohuni që softueri dhe pajisjet tuaja janë të përditësuara për ta bërë më të vështirë për hakerat që të marrin të dhënat tuaja.
 • Shiko për vlerësimet e kompanisë. Jo vetëm në normim, por edhe në numrin e shqyrtimeve dhe nëse duken të ligjshme.

Mashtrimet e investimeve dhe pensioneve

Këto mashtrime përfshijnë kriminelë që u ofrojnë njerëzve mundësi të rreme investimi që premtojnë shumë para dhe që garantojnë kthime të larta që mund të duken tepër të mira për të qenë të vërteta. Ata mund të përdorin miratime të rreme për t'u përpjekur dhe për t'ju bindur se është marrëveshja e vërtetë dhe oferta për të investuar pensionin tuaj ose kursimet e jetës me premtimin e parave të lehta.

Mbroje veten me:

 • Duke vënë në dyshim çdo thirrje të ftohtë duke premtuar kthime të larta gjatë një periudhe të shkurtër kohe,
 • Kini kujdes nga materialet e marketingut që duken të vërteta, por gjithashtu shumë të mira për të qenë të vërteta,
 • Kryerja e hulumtimit tuaj dhe të kuptoni se si investimi punon para se të ndaheni me paratë tuaja,
 • Kontaktoni kompaninë në një numër zyrtar telefoni për të konfirmuar se personi me të cilin po flisni është përfaqësues.
 • Fol me një këshilltar financiar para se të marrësh ndonjë vendim,
 • Shikoni listën e paralajmërimeve të FCA për të parë nëse kompania është e listuar.

Mushka paraje

Një mushkë parash është një person që merr para nga një palë e tretë në llogarinë e tyre bankare dhe pastaj i transferon ato në një llogari tjetër në këmbim të një komisioni. Kjo mund të mos duket shumë e rrezikshme, por problemi është se këto para shkojnë për financimin e veprimtarive kriminale anembanë globit.

Nëse një person kapet duke qenë një mushka parash, mund të rrezikojë që llogaritë e tyre financiare të mbyllen përgjithmonë, të shkatërrohen pikët e kreditit dhe të shkatërrohet historia e tyre financiare. Plus, shumë kohë, njerëzit janë mashtruar pa dashje për t'u bërë mushka parash.

Mbroje veten me: 

 • Duke menduar dy herë për të panjohurit që të kontaktojnë.
 • Duke qenë të shqetësuar për çdo gjë që përfshin detajet e llogarisë suaj dhe kurrë mos i ndani informacionet tuaja me një të panjohur,
 • Duke kujtuar se premtimi për para të lehta, pa fije të ngjitura, është jorealiste,
 • Bllokoni, raportoni dhe jofollow njerëzit që ju kontaktojnë në lidhje me ndonjë skemë ose "para të lehtë".

Skemat MLM (Skemat Piramidale)

Skemat piramidale kanë qenë rreth e rrotull për dekada dhe bazohen në një model biznesi të paqëndrueshëm, ku disa anëtarë "të nivelit të lartë" rekrutojnë anëtarë më të rinj, të cilët paguajnë një kosto të parë për të ata që regjistrohen. Ndërsa anëtarët më të rinj fillojnë pastaj të rekrutojnë njerëz të "vijës së fundit" të tyre, një pjesë e pagesave që marrin kalojnë gjithashtu por u ngjiten zinxhirit atyre anëtarëve të nivelit më të lartë.

Këto mashtrime të përdorura për të synuar njerëzit e moshuar që kërkojnë një mundësi të re, megjithatë, me përparimin e platformave të mediave sociale gjithnjë e më të rinj po bien viktimë e këtyre mashtrimeve.

Mbroje veten me:

 • Duke qenë dyshues ndaj ofertave të paftuara dhe duke i trajtuar ato si një flamur të kuq – këto mund të jenë në person, në mediat sociale, apo edhe një reklamë pune.
 • Hulumtimet premtojnë "para të lehta",
 • Ki kujdes nga çdo gjë që të përfshin të paguash një pagesë paraprake para se të bësh çdo lloj kthimi,
 • Kontrollo shitësin për të parë nëse janë të ligjshëm,
 • Duket se ka një theks në rekrutimin e njerëzve tuaj në grupin tuaj.

💡 Shikoni udhëzuesin tonë të detajuar për mbrojtjen nga skemat piramidale, me një theks në skemat që po qarkullojnë shpesh në mediat sociale.

Ndarësi i vijës

Si t'i mbroj unë® mbajtësit e llogarisë?

Tek Suits Me®, ne e marrim shumë seriozisht sigurinë dhe sigurinë e mbajtësve të llogarive tona dhe të llogarive të tyre. Më poshtë janë disa nga masat e sigurisë dhe veçoritë që kemi në vend për të mbrojtur klientët tanë.

 • Ne i përmbahemi të gjitha ligjeve të të dhënave dhe mbrojmë të gjitha të dhënat e klientit tonë, si në botën e jashtme ashtu edhe brenda Suits Me®.
 • Faqja jonë e internetit është plotësisht e enkriptuar. Ne kemi https-n e gjerë të faqes me një certifikatë SSL (Secure Socket Layer) në faqen tonë të internetit, suitsmecard.com, duke mbrojtur të gjitha faqet tona të internetit duke përdorur rregullat dhe praktikat standarde të industrisë.
 • PIN-at e kartës së debitit të parapaguar nuk dërgohen nëpërmjet postës, kështu që nuk ka asnjë shans që një person të mund të vjedhë dhe të përdorë në mënyrë aktive kartën tuaj të debitit parapaguar para se të mbërrijë në derën tuaj.
 • PIN-të janë marrë ose nëpërmjet aplikacionit celular të sigurt ose linjës telefonike *IVR (Interactive Voice Response).
 • App mobile Suits Me® është aksesuar nëpërmjet një mPIN 5-shifror ose teknologji biometrike, duke përfshirë Fjalëkalimet Një-Kohë (OTPs).
 • Klientët Suits Me® janë të kërkuar rregullisht për të ndryshuar fjalëkalimin e tyre të llogarisë së parave online, e cila minimizon rrezikun e hakerave duke përdorur fjalëkalimet që ata mund të kenë fituar nga llogaritë e tjera.
 • Mbajtësit e llogarive mund të rivendosin PIN-ët e tyre brenda aplikacionit të tyre bankar mobil Suits Me®.
 • Mbajtësit e llogarisë mund të menaxhojnë nivelin e sigurisë në kartën e tyre brenda aplikacionit celular, duke bllokuar (ngrirë) kartën e tyre dhe duke e raportuar atë si të humbur ose të vjedhur duke telefonuar në 03330 151 858

*IVR (Interactive Voice Response) është një lloj teknologjie që gjenerohet nga një kompjuter. Ai lejon kompjuterat të komunikojnë me njerëzit duke përdorur zërin dhe tonitetin DTMF.

Informacione dhe burime shtesë

Këtu janë burimet kryesore dhe organizatat që ofrojnë këshilla ekspertësh se si të mbroheni nga mashtrimet dhe mashtrimet në Mbretërinë e Bashkuar.

Mashtrimi i veprimeve

Action Fraud është qendra kombëtare e raportimit në Mbretërinë e Bashkuar për mashtrimin dhe krimin në internet. Këtu duhet ta raportosh nëse të kanë mashtruar, mashtruar ose mashtruar nga paratë e tua.

Linja e ndihmës: 0300 123 2040

Age UK

Age UK është e përkushtuar për përmirësimin e jetës së mëvonshme dhe mund të ofrojë një ndarje të detajuar të asaj që duhet të bëni më pas nëse jeni të shqetësuar për financat tuaja.

Linja e ndihmës: 0880 055 6112

Mbështetja e viktimave

Mbështetja e viktimave është një organizatë e pavarur bamirëse kombëtare që ndihmon njerëzit të përballojnë efektet e krimit, duke përfshirë mashtrimin.

Linja e ndihmës: 0808 16 89 111

FCA (Autoriteti i Sjelljes Financiare)

FCA është një organ i pavarur i Mbretërisë së Bashkuar që rregullon industrinë e shërbimeve financiare.

Linja e ndihmës për konsumatorin: 0800 111 6768

Snope

Snopes është burimi i internetit për të dalluar se çfarë është e vërtetë dhe çfarë është absurditet total. Kjo është një faqe interneti amerikane, por ende jep shumë informacione të përditësuara, të kontrolluara nga faktet mbi mashtrimet e reja.