Këshilla për sigurinë e PIN-it

Çfarë është pin?

Një PIN që shpesh quhet numër PIN është një akronim për 'Numrin e Identifikimit Personal' është një kod sigurie i bashkangjitur me kartën tuaj (kartë debiti, kartë krediti ose kartë e parapaguar) për verifikimin e identitetit tuaj.

Për çfarë përdoren PIN-të?

PIN-të janë personale për mbajtësin e kartave dhe për sigurinë e vetes dhe të financave tuaja, ajo duhet të mbahet sekret dhe të mos i jepet askujt. Një PIN lejon aksesin në llogarinë tuaj për të bërë transaksione financiare dhe si i tillë, ju duhet të jeni të kujdesshëm për të parandaluar aksesin e paautorizuar.

Për të qenë në gjendje të tërhiqni para në dorë nga një ATM ose të merrni para në dorë kur paguani për mallra me një shitës, për sigurinë dhe sigurinë tuaj si mbajtësi i llogarisë, ju jeni gjithmonë të detyruar të hyni në PIN-in tuaj, edhe nëse jeni duke përdorur funksionin pa kontakt në kartën tuaj kur paguani për mallrat. Kjo është në mënyrë që identiteti juaj të mund të verifikohet. Duke qenë kështu, është shumë e rëndësishme të mbani mend PIN-in tuaj, pasi karta juaj në përgjithësi do të bllokohet nëse hyni në PIN-in tuaj gabimisht tre herë.

Mbroni kartelën dhe PIN-ët tuaj

Pasi një PIN është verifikimi juaj për të hyrë në llogarinë tuaj, ju duhet ta mbroni atë nga kushdo tjetër për të siguruar se askush nuk mund të fitojë akses në llogarinë tuaj nëse karta juaj vidhet. Ka shumë mënyra në të cilat ju mund të mbroni PIN-in tuaj.

Mos e lër portofolin/çantën pa mbikëqyrje

Nëse jeni në publik, mos e lini kurrë portofolin/çantën tuaj pa mbikëqyrje, mjafton vetëm disa sekonda që dikush të vjedhë zotërimet tuaja personale.

Kur jeni në shtëpi, kini kujdes të mos e lini portofolin/çantën ose çantën e dorës në pamje të qartë të të tjerëve jashtë shtëpisë suaj. Hajdutët oportunistë mund të përpiqen të hyjnë në shtëpinë tënde dhe do ta bëjnë këtë nëse munden shpejt dhe lehtë.

Mos shkruaj kurrë PIN në kartelën tënde

Nëse e shkruani PIN-ën tuaj në pjesën e pasme të kartës suaj dhe aksidentalisht e humbni ose ajo vidhet, ju u keni dhënë hajdutëve qasje të menjëhershme në llogarinë tuaj për të marrë paratë tuaja.

Mos mbaj një kopje të shkruar të PIN-it tënd në portofolin ose çantën tënde me kartën tënde

Mbajtja e PIN-it tuaj në portofol apo çantë është një rrezik sigurie. Nëse portofoli/çanta juaj është vjedhur, jo vetëm që hajdutët kanë marrë kartën tuaj, por ju keni dhënë atyre gjithashtu akses të menjëhershëm në llogarinë tuaj dhe paratë nëpërmjet PIN-it tuaj.

Mos i thuaj askujt PIN-it tënd

Mos e ndani PIN-in tuaj me askënd, ballë për ballë, nëpërmjet një emaili, një SMS, WhatsApp, nëpërmjet telefonit, nëpërmjet mediave sociale apo çdo mjeti tjetër. Ashtu si Suits Me®, një kurrë nuk do t'ju kërkojë numrin tuaj PIN. Nëse ofruesi juaj i pagesave ju telefonon, ata do t'ju verifikojnë nëpërmjet mjeteve të tjera dhe pyetjeve të sigurisë.

Fshih PIN-ën tënde

Sa herë që hyni në PIN-in tuaj, qoftë kjo në një ATM, në një dyqan apo restorant, gjithmonë mos harroni të përdorni njërën dorë për të hyrë në PIN-in tuaj dhe dorën tjetër për të mbuluar keypad-in në mënyrë që askush të mos mund të shohë se çfarë numrash PIN po hyni. Edhe nëse mendoni se dikush mund të mos jetë duke kërkuar, hajdutët mund të instalojnë kamera të vogla në bankomatet për t'ju parë të hyni në PIN-in tuaj. Gjithmonë mos harroni të kontrolloni një ATM para se ta përdorni atë dhe nëse diçka duket e dyshimtë, gjeni një atm tjetër për t'u përdorur.

Mos përdor pin të njëjtë për përdorime të tjera

PIN-ët nuk janë vetëm për kartat, ato përdoren edhe për shumë kurdisje dhe teknologji të tjera. PIN-të përdoren gjithashtu për të mbrojtur celularët, tabletat, kompjuterët, dyert dhe më shumë.

Këshilla kryesore për krijimin e një PIN-i të sigurt

Krijimi i një PIN-i jo vetëm që është i paharrueshëm, por i sigurt është shumë i rëndësishëm. Ju nuk dëshironi që dikush të jetë në gjendje për të guess PIN tuaj, megjithatë, ju gjithashtu nuk duan të harrojnë PIN tuaj as.

Mos përdor një numër gjenerik

Të përdorësh diçka si 0000 është shumë e lehtë për t'u hamendësuar dhe nuk është shumë e sigurtë.

Përdor një datë të rastësishme të paharrueshme

Një takim i paharrueshëm për ju (përveç ditëlindjes suaj) bën për një PIN të madh. Ju do të jetë në gjendje për të kujtuar PIN tuaj dhe si ajo është personale për ju, ajo do të jetë e sigurt dhe e vështirë për të gjithë për të guess.

Për ta bërë këtë edhe më të sigurt, shtojini një 1 çdo numri. Për shembull, nëse data jote e paharrueshme ishte viti 1801, mund t'i shtosh 1 në çdo numër për ta bërë më të sigurt. Në vitin 1901 do të ishte 2912.

Kujto një fjalë me katër shkronja

Kjo punon shumë dhe shumë lehtë për t'u mbajtur mend. Zgjidhni një fjalë me katër shkronja, për shembull, FISH, përdorni keypad për të shkruar fjalën, FISH do të ishte 3474.

Si të ndryshosh PIN-ën?

Me shumë ofrues pagesash, (si bankat e rrugës së lartë ashtu edhe ofruesit online) duke përfshirë Suits Me®, ju do të merrni një PIN të gjeneruar rastësisht kur të merrni kartën tuaj në post. Nëse numri nuk është i lehtë për ju për t'u mbajtur mend dhe ju do të dëshironit të ndryshoni PIN-in tuaj, thjesht vizitoni ATM-në tuaj më të afërt, futni kartën tuaj, hyni në PIN-in tuaj aktual dhe ndiqni hapat në ekran për të krijuar një PIN të ri.